top of page

Inclusieve succesverhalen

Wat is inclusie?

Gezien en gewaardeerd worden door je buren.
Deel uit maken van de buurt, het dorp, de gemeenschap.
Mensen verbinden met elkaar.

Inclusie is de insluiting van groepen die minder kansen krijgen in de samenleving op basis van gelijkwaardige rechten en plichten.

Als persoon met een beperking merk je vaak dat actieve deelname aan het maatschappelijk leven niet altijd even makkelijk is. De Okkernoot wil deze barrière zo veel mogelijk doorbreken en waar mogelijk wegnemen.
 

Onze inclusieve succesverhalen...

Begeleid Werk

 

Veel van onze cliënten gaan Begeleid Werken onder begeleiding van een jobcoach in de reguliere arbeidsmarkt. We begeleiden momenteel een 70-tal personen in Begeleid Werk. Klik hier voor mee informatie over Begeleid Werken.

Bibliotheek Sint-Genesius-Rode - Mona

Mona houdt van Anime (Japanse beeldverhalen en animatiefilms). Zij werkt in de bib in Sint-Genesius-Rode als vrijwilliger/begeleid werker. Jobcoach Katrien en werkbegeleider/bibmedewerker Brent zoeken werk op haar maat en leren haar de verschillende taken aan. Zo zet ze de strips terug op de juiste plaats na ontlening en controleert ze of de jeugdboeken in de juiste categorie terug te vinden zijn. Nu kan Mona al zelfstandig aan het werk. Samen met de jobcoach leert Mona het openbaar vervoer nemen om zelfstandig naar haar werkplek te gaan.

Bibliotheek Sint-Genesius-Rode - Luca

Luca gaat naar een dagcentrum 4 dagen in de week en samen met zijn ouders zocht hij nog een begeleid werkje op woensdag. Zijn droom was om in een bib te werken. Hij gaat in zijn vrije tijd veel naar verschillende bibliotheken in de buurt. Hij leent er DVD’s  en speelt er spelletjes. Samen met jobcoach Katrien en werkbegeleider Brent zoeken we werk op zijn maat. Intussen werkt hij enkele uren om de 14 dagen zelfstandig. Hij kijkt na of de DVD’s alfabetisch gerangschikt zijn, controleert of de juiste DVD in het juiste doosje zit. Hij rangschikt de kleuterboeken in de boxen van klein naar groot. Voor Luca is dit een droom die in vervulling gaat. Zijn papa brengt hem naar het werk of hij neemt zelfstandig de bus.

Werken in de tuin - Yannick

Als voorziening dragen wij samenwerking met vrijwilligers en inclusie hoog in het vaandel. Wij willen hierbij inzetten op de noden, interesses en behoeften van onze cliënten.

Enkele maanden geleden lanceerden we via sociale media een oproep rond tuinwerken , dit voor Yannick (woonachtig binnen de vestiging Halle, leefgroep 5), waarbij één op één samenwerking en begeleiding van belang is.

Yannick gaat momenteel tweewekelijks werken in de tuin bij Evelyne. Evelyne is een jonge gedreven dame met een hart voor mensen met een beperking die hierbij Yannick de kans gaf om samen tuinwerk te verrichten. Bij slecht weer, is er al eens tijd voor een extra activiteit zoals een ontbijt gevolgd door een wandeling met de hond des huizes Harry.

Alsook worden de binnenhuisplantjes strikt verzorgd indien het buitenwerk niet kan doorgaan, ter afsluit een gezelschapsspelletje spelen hoort er zeker bij!  Yannick kijkt steeds uit naar zijn werkmoment en gaat hier heel plichtsbewust mee om!

Zomerterras

 

Jaarlijks openen we tijdens de zomermaanden onze tuin voor de buurt in de vestiging van Denderwindeke. De buurt kan er komen genieten van een hapje en een drankje aan democratische prijzen. Onze bewoners staan in voor het onthaal en de bediening.

 

Zwerfvuil

 

Zowel in de vestiging van Halle, Denderwindeke als Vollezele zorgen we wekelijks voor een propere buurt. Samen met een groepje bewoners gaan we rond in de buurt om zwerfvuil te rapen. Af en toe sluit er een vrijwilliger aan.

 

Glasronde

 

In de vestiging van Halle hebben we de afspraak met enkele buren dat zij wekelijks hun leeggoed (glas) mogen buiten zetten. Wij halen dit op en brengen het naar de glascontainer. Zo leren we onze buren beter kennen.

 

Warme tuin

 

Tijdens de lente- en zomerperiode stellen we onze tuin in de vestiging van Halle open. De buurt mag er komen volkstuinieren. Dit zorgt voor een leuk contact tussen bewoner en buren. We komen niet enkel graag naar buiten, maar vinden het ook belangrijk dat de mensen bij ons binnen komen.

 

Inclusieve dagondersteuning

 

Dagelijks komen we naar buiten met onze bewoners. We gaan naar de markt, de lokale winkels, cafés, … de mensen in de buurt kennen ons!
 

Garageverkoop

 

De vestiging in Denderwindeke neemt deel aan de jaarlijkse garageverkoop die de lokale Gezinsbond organiseert. Ook hier ontstaat een fijn contact met de buurt en onze bewoners.
 

Hulp aan gepensioneerden

 

Enkele bewoners gaan soms gepensioneerden uit de buurt helpen. Bijvoorbeeld bij schilderwerken, onderhoud van de tuin, mee gaan winkelen,…

Yannick - begeleid werken_edited.jpg
Zomerterras%20DWK_edited.jpg

Zomerterras 2019

bottom of page